Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction

Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction

Bihar Board Class 12 Physics Solutions Chapter 6 Electromagnetic Induction Textbook Questions and Answers, Additional Important Questions, Notes.

Objective BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers

Fill In The Blanks

Question 1.
If a core of soft iron is introduced into a coil its coefficient of self induction gets ………..
Answer:
increased.

Question 2.
Two circular conductors A and B are placed perpendicular to each other as shown in the figure. If the current in one of the coils is changed, then current induced in the other coil is equal to …………
Answer:
Zero.

Q2 2

Question 3.
The coils in the resistance boxes are made from ……….
Answer:
double wire.

Question 4.
When the rate of change of current through a closed circuit is unity, then the induced e.m.f. produced in it is equal to ……….
Answer:
Coefficient of self induction or self inductance L.

Question 5.
A copper rod of length l is rotated about one end perpendicular to the uniforfh field B with constant angular velocity to. The induced e.m.f. between its two end is …………
Answer:
\frac {1}{2} B ωl2

Question 6.
If a coil is removed from a magnetic field : (a) slowly, (b) rapidly, then work done will be more when the coil is removed from the magnetic field ………..
Answer:
rapidly.

Question 7.
A coil having area A, total number of turns N is rotated in a uniform magnetic field \overrightarrow{\mathrm{B}} with an angular velocity ca. The maximum e.m.f. induced in the coil is equal to …………..
Answer:
NBAco.

Question 8.
A coil of copper wire is being pulled with a constant velocity \overrightarrow{\mathrm{υ}} in a magnetic field \overrightarrow{\mathrm{B}} . If its ohmic resistance is increased, it will be ……….. to pull it.
Answer:
easier.

Question 9.
If in Q. 8 above, the magnetic field be doubled, then the force required to pull the coil will become …………. the initial value.
Answer:
four times (Hint: F ∝B2).

Question 10.
A coil of resistance R and inductance L is connected to a battery of e.m.f. E volts. The final current in the coil is ………..
Answer:
\frac{E}{R}

Question 11.
A 50 mH coil carries a current of 2A. The energy stored in it is ……….. J.
Answer:
0.1 (Hint: E = \frac{1}{2}LI2).

Question 12.
A device that rely upon the relationship between the electric current and the magnetic field is ……….. and ………..
Answer:
Galvanometer, Generator, electric motor.

Question 13.
When the number of turns in a coil is doubled without any change in the length of the coil, its self inductance becomes …………
Answer:
four times (Hint: L ∝ N2).

Question 14.
The induced e.m.f. produced in a wire of length / moving in a magnetic field \overrightarrow{\mathrm{B}} with a constant velocity v is given by ……….. the induced current in a loop of this wire having resistance R is ………..
Answer:
B υ l, \frac{Bυl}{R}

Question 15.
The normal drawn to the surface of a conductor makes an angle θ with the direction of magnetic field \overrightarrow{\mathrm{B}} The magnetic flux ø passing through the area A is …………..
Answer:
ø = \overrightarrow{\mathrm{B}} . \overrightarrow{\mathrm{A}}

Question 16.
The magnetic energy stored in a solenoid in terms of B, A and length of solenoid is …………
Answer:

Question 17.
The magnetic energy per unit volume is ………..
Answer:

\frac{\mathrm{B}^{2}}{2 \mu_{0}}

 Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction

Question 18.
A circular coil of N turns and radius r is placed in a uniform magnetic field \overrightarrow{\mathrm{B}}. Initially the plane of coil is perpendicular to the magnetic field. The coil is then rotated by 90°. If the resistance of the oil is R, then the charge passing through the coil is given by ………….
Answer:
\frac{n B \pi r^{2}}{R}

Objective BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers

Class 10 Objective Click Here

12th Physics Objective Question स्थिरवैद्युत विभव तथा धारिता MCQ

[web_stories title="true" excerpt="false" author="false" date="false" archive_link="true" archive_link_label="" circle_size="150" sharp_corners="false" image_alignment="left" number_of_columns="1" number_of_stories="5" order="DESC" orderby="post_title" view="carousel" /]
Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction
Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction Class 12th Physics Fill In The Blanks Electromagnetic Induction

Leave a Reply

Your email address will not be published.