bseb class 12 business studies objective questions || Chapter 3 Business Environment Important Question

BSEB class 12 business studies objective questions

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers bseb class 12 business studies objective questions Business Studies MCQs for Class 12 with Answers
Free PDF Download of BSEB/ CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management. Business Studies MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Principles of Management MCQs Pdf with Answers to know their preparation level. Also Class 10 Click Here

Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers 

BSEB class 12 business studies objective questions Chapter 3 Business Environment

Question 1.
New economic policy was declared in :
(A) July 1990
(B) July 1991
(C) July 1992
(D) July 2001
Answer:
(B) July 1991

BSEB class 12 business studies objective questions Chapter 3 Business Environment

Question 2.
Main components of New Economic Policy are :
(A) Liberalisation
(B) Globalisation
(C) Privatisation
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 3.
Which of the following does not characterise the business environment:
(A) Uncertainty
(B) Employees
(C) Relativity
(D) Complexity
Answer:
(D) Complexity

Question 4.
Which of the following is an example of social environment ?
(A) Money supply
(B) Consumer Protection Act
(C) The Indian Constitution
(D) Composition of family
Answer:
(B) Consumer Protection Act

BSEB class 12 business studies objective questions Chapter 3 Business Environment

Question 5.
Globalisation signifies
(A) Integration among various economies of the world
(B) Investment in public sector
(C) Investment in private sector
(D) All of these
Answer:
(A) Integration among various economies of the world

Question 6.
Liberalisation signifies :
(A) Integrations among various economies of the world
(B) Easing of licensing requirements and other control
(C) Disinvestment in public sector
(D) None of these
Answer:
(B) Easing of licensing requirements and other control

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers bseb class 12 business studies objective questions Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

BSEB class 12 business studies objective questions Chapter 3 Business Environment

Question 7.
Economic environment of business is influenced by :
(A) Economic system
(B) Liberalisation
(C) Globalisation
(D) Privatisation
Answer:
(A) Economic system

Question 8.
Business environment does not help :
(A) Threats
(B) Opportunities
(C) Resources
(D) Certainty
Answer:
(D) Certainty

Question 9.
Liberalisation Policy in India has been :
(A) Successful
(B) Unsuccessful
(C) Partially Successful
(D) None of these
Answer:
(A) Successful

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers bseb class 12 business studies objective questions Business Studies MCQs for Class 12 with Answers BSEB class 12 business studies objective questions Chapter 3 Business Environment

Question 10.
Which of the following does not characterise the Business Environment:
(A) Civilisation
(B) Employee
(C) Comparative
(D) Compulsory
Answer:
(B) Employee

Question 11.
Which of the following best indicates the importance of business environment:
(A) identification
(B) Increasing Competition
(C) Changes in Agriculture
(D) market Orientation
Answer:
(D) market Orientation

Question 12.
Which of the following does not explain the impact of Government policy changes on business and Industry :
(A) More demanding customers
(B) Improvement in Performance
(C) Coping with rapid change
(D) All of them
Answer:
(C) Coping with rapid change

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers bseb class 12 business studies objective questions Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

 Bihar Board Class 10 Maths Solutions Chapter 13 पृष्ठीय क्षेत्रफल एवं आयतन Ex 13.4 
mcq questions for class 12 history chapter 2
No schema found.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.