Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 for Exam 2022

Model Set Biology

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 for Exam 2022

Bihar Board Inter Exam 2022 All Type Question Format and PDF Chapter Wise Study Note of All (MCQs, Short Question And  Long Question)

bihar board class 12 Science all subject And Objective note and pdf

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

Question 1.
The total number of eggs produced by a healthy human female during life time :
(a) 4000
(b) 400
(c) 40
(d) 365
Answer:
(b) 400

Question 2.
The main reason for making Copper T msot effective and popular Intra Uterine device in female :
(a) Reduction in fertilization ability of spermatozoa
(b) Increased phagocytosis of spermatozoa due to release of copper ion
(c) Reduction in motility of spermatozoa
(d) All of these
Answer:
(b) Increased phagocytosis of spermatozoa due to release of copper ion

Bihar Board 12th Biology VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 3.
In which of the following species of plants seeds are produced through apomixis :
(a) Asteraceae and Grass
(b) Mustard
(c) Citrus and Mango
(d) None of these
Answer:
(c) Citrus and Mango

Question 4.
Genes present on same locus having different expressions are called
(a) Multiple allele
(b) Polygene
(c) Oncogene
(d) Codominant gene
Answer:
(c) Oncogene

Question 5.
The human chromosome with highest and least number of genes are :
(a) Chromosome 21 & Y
(b) Chromosome 1 and X
(c) Chromosome 1 and Y
(d) Chromosome X and Y
Answer:
(a) Chromosome 21 & Y

Bihar Board 12th Biology VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 6.
Sickle cell anaemia shows :
(a) Epistrasis
(b) Co-dominance
(c) Pleiotropy
(d) Incomplete dominance
Answer:
(c) Pleiotropy

Question 7.
Adaptive radiation is Australian marsupials are example of:
(a) Divergent evolution
(b) Convergent evolution
(c) Saltation
(d) None of these
Answer:
(a) Divergent evolution

Question 8.
The trisomy of 21st chromosome causes:
(a) Klinefelter’s syndrome
(b) Turner’s syndrome
(c) Sickle cell anaemia
(d) Down’s syndrome
Answer:
(b) Turner’s syndrome

Question 9.
A normal vision female whose father is colour-blind marries a normal vision male. What would be the probability of her sons and daughters to be colour blind?
(a) 25% Sons colour blind and all daughters with phenotypically normal vision.
(b) 50% sons colour blind and 50% daughter normal.
(c) 50% sons colour blind and 50% daughter colour blind.
(d) All sons normal and 50% colour blind daughter.
Answer:
(b) 50% sons colour blind and 50% daughter normal.

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

Question 10.
Appearance of antibiotic resistance bacteria is an example of:
(a) Adaptivc radiation
(b) Transduction
(e) Pie existing variation
(d) Divewgent evolution
Answer:
(b) Transduction

Question 11.
Which of the following is involved in transcription of tRNA, 5Sr RNA and Sn RNA of eukarvotes?
(a) RNA Polymerase I
(b) RNA Polymerase II
(c) RNA Polymerase III
(d) All of these
Answer:
(c) RNA Polymerase III

Question 12.
A Child with blood group ‘O’ has ‘B’ blood group type father then the father has geno type of:
(a) IOIO
(b) IOBB
(c) IBIB
(d) IAIA
Answer:
(b) IOBB

Question 13.
‘Flavr Savr’ is a:
(a) Pesticide
(b) Chicken breed
(c) Transgenic Tomato
(d) Insecticidal Protein
Answer:
(c) Transgenic Tomato

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1
Question 14.
The specific sequence of DNA recognized by Restriction Endonuclease are:
(a) Palindromic nucleotide sequence
(b) VNTR
(c) Minisatellite
(d) All of these
Answer:
(a) Palindromic nucleotide sequence

Question 15.
Silencing of the gene could be achieved through the use of:
(a) Short interfering RNA (RNAi)
(b) Antisense RNA
(c) (a) & (b) both
(d) None of these
Answer:
(b) Antisense RNA

Question 16.
The first clinical gene therapy was given for:
(a) Adenosine Deaminase Deficiency
(b) Chicken Pox
(c) Diabetes Mellitus
(d) Rheumatoid Arthritis
Answer:
(a) Adenosine Deaminase Deficiency

Question 17.
GAATTC is a recognition site for which restriction endonuclease?
(a) Hind III
(b) Eco R I
(c) Bam I
(d) Hae III
Answer:
(b) Eco R I

Question 18.
The first transgenic cow was named as:
(a) Daisy
(b) Maizy
(e) Doily
(d) Rosie
Answer:
(b) Maizy

Question 19.
Which of the following nematodes infect the root of tobacco plants?
(a) Bacillus thuringiensis
(b) Cry IAC
(c) Meloidogyne incognita
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(b) Cry IAC

Question 20.
A molecular technique in which multiple copy of the desired gene is synthesized in vitro is called as:
(a) ELISA
(b) PCR
(c) Gel Electrophoresis
(d) Flow cytometry
Answer:
(b) PCR

Question 21.
Which of the following enzyme is used to break the bacterial cell wall to release DNA and other bio macromolecules?
(a) Lysozyme
(b) Cellulase
(c) Chitinase
(d) Collagenase
Answer:
(b) Cellulase

Question 22.
Which of the following is an example of autoimmune disease?
(a) Asthma
(b) Rheumatoid arthritis
(c) Cancer
(d) None of these
Answer:
(b) Rheumatoid arthritis

Question 23.
The immediate metabolic changes in the body noticed after consuming tobacco is :
(a) Release of catecholamines due to stimulation of Adrenal gland
(b) The sudden increase in BP & Heart Beat
(c) (a) & (b) both
(d) None of these
Answer:
(c) (a) & (b) both

Question 24.
‘Sona Lika’ and ‘Kalyan Sona’ are high yielding disease-resistant variety of:
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Cotton
Answer:
(b) Wheat

Question 25.
Which of the following is not biofertilizer?
(a) Azotobacter
(b) Bacillus thuringiensis
(c) Clostridium
(d) Azolla
Answer:
(b) Bacillus thuringiensis

Question 26.
Masses of bacteria associated with fungal filament to form a mesh-like structure of call:
(a) Floes
(b) Methanogen
(c) Plasminogen
(d) None of these
Answer:
(a) Floes

Question 27.
Probiotics are :
(a) A new kind of food allergen
(b) Safe antibiotics
(c) Live microbial food supplement
(d) Cancer inducing microbes
Answer:
(c) Live microbial food supplement

Question 28.
The toxic protein secreted by Bacillus thuringiensis is:
(a) Tubulin
(b) Insulin
(c) Cry protein
(d) All of these
Answer:
(c) Cry protein

Question 29.
Which of the following is a retrovirus?
(a) Human Immuno Deficiency virus
(b) Hepatitis virus
(c) Micro virus influenza
(d) All of these
Answer:
(a) Human Immuno Deficiency virus

Question 30.
Which of the following disease is generated by allergens?
(a) Skin cancer
(b) Hay fever
(c) Enteric fever
(d) Goitre
Answer:
(b) Hay fever

Question 31.
Photochemical smog consists of:
(a) SO2, PAN and Smoke
(b) Ozone, PAN and NO2
(c) Ozone, SO2 and Hydrocarbon
(d) SO2, CO2 and Hydrocarbon
Answer:
(a) SO2, PAN and Smoke

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1
Question 32.
Snow blindness in the human being is caused by :
(a) Absorption of UV. β radiation
(b) Absorption of infra radiation
(c) Absorption of cosmic radiation
(d) Erosion of cornea by snow
Answer:
(a) Absorption of UV. β radiation

Question 33.
The thickness of Ozone in a column of air from the ground to the top of the atmosphere is measured in terms of:
(a) Dobson unit
(b) Arab unit
(c) Pascal unit
(d) None of these
Answer:
(a) Dobson unit

Question 34.
The total number of Biodiversity hot spots in the world is:
(a) 25
(b) 9
(c) 34
(d) None of these
Answer:
(c) 34

Question 35.
Which of the following is green House gas?
(a) Methane
(b) CO2
(c) Chloro fluoro Carbon
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1
Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

One thought on “Bihar Board12th Biology Objective Model set 1 for Exam 2022”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *