Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Impotrant Nature and Significance of Management

Class 12 Commerce

Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management

बिहार बोर्ड इंटर परीक्षा 2022 के सभी विद्यार्थी के सभी विषय की सभी प्रकार के प्रश्न का प्रारूप और PDF वर्ग नोट विषयवार सभी प्रकार के study note ( MCQ , Short question long question )

12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Bihar Board Class 10 & 12 Science all subject Note and PDF

Question 1.
Management is :
(A) Art
(B) Science
(C) Art and Science both
(D) Profession
Answer:
(C) Art and Science both

Question 2.
“Management is a profession.” This statement is of:
(A) George R. Terry
(B) American Management Association
(C) Henry Fayol
(D) Lawrence A. Appley
Answer:
(B) American Management Association

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management 12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Question 3.
The nature of management is :
(A) As an inborn ability
(B) An an acquired ability
(C) As inborn and as an acquired ability both
(D) None of these
Answer:
(C) As inborn and as an acquired ability both

Question 4.
The essence of management is :
(A) Co-ordination
(B) Organisation
(C) Staffing
(D) Controlling
Answer:
(A) Co-ordination

Question 5.
Maximum incentive giving function of management of employees is :
(A) Staffing
(B) Motivation
(C) Organisation
(D) Controlling
Answer:
(B) Motivation

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management 12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Question 6.
According to George R. Terry the functions of manageemnt are:
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 7
Answer:
(B) 4

Question 7.
Co-ordination is established by :
(A) Top level management
(B) Middle level management
(C) Lower level management
(D) None of these
Answer:
(A) Top level management

Question 8.
Co-ordination is:
(A) Voluntary
(B) Necessary
(C) Unnecessary
(D) Wastage of time
Answer:
(B) Necessary

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management 12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Question 9.
Management in India is………………
(A) Necessary
(B) Unecessary
(C) Luxury
(D) None of these
Answer:
(A) Necessary

Question 10.
According to ‘ ‘Management is the development of people and not the direction of things” :
(A) Henry Fayol
(B) Lawarence Appley
(C) F.W. Taylor
(D) R.C. Davis
Answer:
(B) Lawarence Appley

Question 11.
The main cause of slow progress of India is the lack of…
(A) Efficient management
(B) Man power
(C) Resources
(D) All of these
Answer:
(A) Efficient management

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management 12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Question 12.
Primary element of success of management is :
(A) Satisfied employee
(B) Large capital
(C) Big market
(D) Maximum production
Answer:
(B) Large capital

Question 13.
Management is …….
(A) Art
(B) Art and science both
(C) Science
(D) None of these
Answer:
(B) Art and science both

Question 14.
How many levels of management are ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer:
(A) 3

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management 12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Question 15.
The social responsibility of management is :
(A) Towards all
(B) Towards employee
(C) Towards Govt.
(D) Towards society
Answer:
(A) Towards all

Question 16.
Management is the development of men and not the direction of things This statement is of:
(A) L.P. Appley
(B) R.C. Devis
(C) Keith & Gubelline
(D) Henry Fayol
Answer:
(A) L.P. Appley

Question 17.
The foremost need of development in a country is of:
(A) Physical Resources
(B) Economic Resources
(C) Human Resources
(D) Efficient Management
Answer:
(D) Efficient Management

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management 12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Question 18.
Higher level managment spend on planning part of his time:
(A) 35%
(B) 50%
(C) 75%
(D) 100%
Answer:
(A) 35%

Question 19.
The main functions of management according to Koontz O’Donnei are:
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8
Answer:
(A) 2

Question 20.
Management is an art of-
(A) doing work himself
(B) taking work from others
(C) both for doing himself work and taking work from others
(D) None of these
Answer:
(C) both for doing himself work and taking work from others

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management 12TH INTER Bihar Board Exam Multiple Choice Question

Question 21.
In the nature of social responsibility of management applies-
(A) buyer beware
(B) seller beware law
(C) none of the two
(D) None of these
Answer:
(B) seller beware law

Question 22.
Planning is the function of management is:
(A) secondary
(B) primary
(C) unnecessary
(D) None of these
Answer:
(B) primary

12th Business Studies Objective in hindi,

Leave a Reply

Your email address will not be published.