Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing

Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers
Free PDF Download of BSEB/ CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management. Business Studies MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Principles of Management MCQs Pdf with Answers to know their preparation level. Also Class 10 Click Here 

Question 1.
Money spent on staffing is:
(A) Wastage of money
(B) Necessary
(C) Investment
(D) None of these
Answer:
(C) Investment

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing

Question 2.
Staffing is:
(A) Part of organisation
(B) Function of personnel management
(C) Function of management
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 3.
Employees training is :
(A) Necessary
(B) Unnecessary
(C) Compulsory
(D) Wastage of money
Answer:
(A) Necessary

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing

Question 4.
Development of employees involves :
(A) Promotion
(B) Transfer
(C) Training
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 5.
Objective of development is :
(A) Increase in knowledge
(B) Better performance
(C) Increase in promotion
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 6.
Methods of training are :
(A) Job rotation training
(B) On the job training
(C) Apprenticeship traning
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing

Question 7.
Staffing is the responsibility of………….:
(A) Lower management
(B) Middle management
(C) Top management
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 8.
Human resource management includes …………….:
(A) Recruitment
(B) Selection
(C) Training
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 9.
Human resource management includes………..:
(A) recruitment
(B) selection
(C) training
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing

Question 10.
Promotion and transfer are the main …………. of recruitment:
(A) Work
(B) Objects
(C) Sources
(D) Importance
Answer:
(C) Sources

Question 11.
Shifting of an employee to a position in which responsibilities are decreased is called …………….:
(A) Promotion
(B) Demotion
(C) None
(D) All
Answer:
(C) None

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 12.
Shifting of an employee from one job to another is called …………..:
(A) Transfer
(B) Resignation
(C) Both
(D) None of these
Answer:
(A) Transfer

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing

Question 13.
Recruitment in the life of organisation is :
(A) once
(B) twice
(C) occasionally
(D) continuous
Answer:
(D) continuous

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 14.
Selection of executives is :
(A) lower level executives
(B) middle level executives
(C) top level executives
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 15.
Methods of development are :
(A) position retation method
(B) short-term syllabus
(C) development on the job
(D) all of these
A(D) all of these

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.