BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

Bihar Board Inter Exam 2022 All Type Question Format and PDF Chapter Wise Study Note of All (MCQs, Short Question And  Long Question)

bihar board class 12 Science all subject And Objective note and pdf

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

Question 1.
Temperature of the scrotum which is necessary for the functioning of testis is always __________ around below body temperature.
(a) 2°C
(b) 4°C
(c) 6°C
(d) 8°C
Answer:
(a) 2°C

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

Question 2.
Which of the following is correct about mammalian testes ?
(a) Graafian follicles, Sertoli cells, Leydig’s cells
(b) Graafian follicles, Sertoli cells, Seminiferous tubules
(c) Sertoli cells, Seminiferous tubules, Leyding’s cells
(d) Graafian follicle, leyding’s cells, Seminiferous tubule
Answer:
(c) Sertoli cells, Seminiferous tubules, Leyding’s cells

Question 3.
The nutritive cells found in seminiferous tubules are
(a) Leydig’s cells
(b) atretic follicular cells
(c) Sertoli cells
(d) chromaffin cells.
Answer:
(c) Sertoli cells

Question 4.
Sertoli cells are regulated by the pituitary hormone known as
(a) LH
(b) FSH
(c) GH
(d) prolactin.
Answer:
(b) FSH

Question 5.
The head of the epididymis at the head of the testis is called
(a) cauda epididymis
(b) vas deferens
(c) caput epididymis
(d) gubernaculum.
Answer:
(c) caput epididymis

Question 6.
Seminal plasma in humans is rich in
(a) fructose and calcium but has no enzymes
(b) glucose and certain enzymes but has no calcium
(c) fructose and certain enzymes but poor in calcium
(d) fructose, calcium and certain enzymes.
Answer:
(d) fructose, calcium and certain enzymes.

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 7.
Prostate glands are located below
(a) gubernaculum
(b) seminal vesicles
(c) epididymis
(d) bulbourethral glands
Answer:
(b) seminal vesicles

Question 8.
The function of the secretion of prostate gland is to
(a) inhibit sperm activity
(b) attract sperms
(c) stimulate sperm activity
(d) none of these.
Answer:
(c) stimulate sperm activity

Question 9.
Lower narrow end of uterus is called
(a) urethra
(b) cervix
(c) clitoris
(d) vulva.
Answer:
(b) cervix

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

Question 10.
Bartholin’s glands are situated
(a) on the either side of vagina in humans
(b) on either side of vas deferens in humans
(c) on either side of penis in humans
(d) on either side of Fallopian tube in humans.
Answer:
(a) on the either side of vagina in humans

Question 11.
In humans, at the end of the first meiotic division, the male germ cells differentiate into the
(a) spermatids
(b) spermatogonia
(c) primary spermatocytes
(d) secondary spermatocytes.
Answer:
(d) secondary spermatocytes.

Question 12.
How many sperms are formed from a secondary spermatocyte ?
(a) 4
(b) 8
(c) 2
(d) 1
Answer:
(c) 2

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 13.
How many sperms are formed from 4 primary spermatocytes ?
(a) 4
(b) 1
(c) 16
(d) 32
Answer:
(c) 16

Question 14.
In spermatogenesis, reduction division of chromosome occurs during conversion of
(a) spermatogonia to primary spermatocytes
(b) primary spermatocytes to secondary spermatocytes
(c) secondary spermatocytes to spermatids
(d) spermatids to sperms.
Answer:
(b) primary spermatocytes to secondary spermatocytes

Question 15.
Which of the following groups of cells in the male gonad, represent haploid cells ?
(a) Spermatogonial cells
(b) Germinal epithelial cells
(c) Secondary spermatocytes
(d) Primary spermatocytes
Answer:
(c) Secondary spermatocytes

Question 16.
The process of release of spermatozoa from Sertoli cells into cavity of the seminiferous tubules is called
(a) spermiogenesis
(b) spermatogenesis
(c) spermatocytogenesis
(d) spermiation.
Answer:
(d) spermiation.

Question 17.
The correct sequence of spermatogenetic stages leading to the formation of sperms in a mature human testis is
(a) spermatogonia → spermatocyte → spermatid → sperms
(b) spermatid → spermatocyte → spermatogonia → sperms
(c) spermatogonia → spermatid → spermatocyte → sperms
(d) spermatocyte → spermatogonia → spermatid → sperms
Answer:
(a) spermatogonia → spermatocyte → spermatid → sperms

Question 18.
Spermatogenesis is induced by
(a) FSH
(b) ICSH
(c) STH
(d) ATH
Answer:
(a) FSH

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 19.
The middle piece of the sperm contains
(a) proteins
(b) mitochondria
(c) centriole
(d) nucleus.
Answer:
(b) mitochondria

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

Question 20.
The principal tail piece of human sperm shows the microtubular arrangement of
(a) 7 + 2
(b) 9 + 2
(c) 11 + 2
(d) 13 + 2
Answer:
(c) 11 + 2

Question 21.
Acrosome is a type of
(a) lysosome
(b) flagellum
(c) ribosome
(d) basal body.
Answer:
(a) lysosome

Question 22.
Which of the following contains the actual genetic part of a sperm ?
(a) Whole of it
(b) Tail
(c) Middle piece
(d) Head
Answer:
(d) Head

Question 23.
The sperms undergo physiological maturation, acquiring increased motility and fertilising capacity in
(a) seminiferous tubules
(b) vasa efferentia
(c) epididymis
(d) vagina.
Answer:
(c) epididymis

Question 24.
At what stage of life is oogenesis initiated in a human female ?
(a) At puberty
(b) During menarch
(c) During menopause
(d) During embryonic development
Answer:
(d) During embryonic development

Question 25.
1st polar body is formed at which stage of oogenesis ?
(a) 1st meiosis
(b) 2nd mitosis
(c) 1st mitosis
(d) Differentiation
Answer:
(a) 1st meiosis

Question 26.
Which one is released from the ovary ?
(a) Primary oocyte
(b) Secondary oocyte
(c) Graafian follicle
(d) Oogonium
Answer:
(b) Secondary oocyte

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 27.
During oogenesis, each diploid cell produces
(a) four functional eggs
(b) two functional eggs and two polar bodies
(c) one functional egg and three polar bodies
(d) four functional polar bodies.
Answer:
(c) one functional egg and three polar bodies

Question 28.
In oogenesis haploid egg is fertilised by sperm at which stage ?
(a) Primary oocyte
(b) Secondary oocyte
(c) Oogonium
(d) Ovum
Answer:
(b) Secondary oocyte

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

Question 29.
Layers of an ovum from outside to inside is
(a) corona radiata, zona pellucida and vitelline membrane
(b) zona pellucida, corona rodiata and vitelline membrane
(c) vitelline membrane, zona pellucida and corona radiata
(d) zona pellucida, vitelline membrane and corona radiata.
Answer:
(a) corona radiata, zona pellucida and vitelline membrane

Question 30.
Which part of ovary in mammals acts as an endocrine gland after ovulation ?
(a) Stroma
(b) Germinal epithelium
(c) Vitelline membrane
(d) Graafian follicle
Answer:
(d) Graafian follicle

Question 31.
The phase of menstrual cycle in humans that last for 7 – 8 days, is
(a) follicular phase
(b) ovulatory phase
(c) luteal phase
(d) menstruation.
Answer:
(a) follicular phase

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 32.
During proliferative phase uterine wall undergoes certain changes, these are
(a) myometrium wall is sloughed off
(b) endometrium wall is sloughed off
(c) blood vessels in endometrium become long and coiled
(d) proliferation of myometrial epithelial lining.
Answer:
(c) blood vessels in endometrium become long and coiled

Question 33.
Repair of endometrium is undertaken by
(a) LH
(b) FSH
(c) estrogen
(d) prolactin.
Answer:
(c) estrogen

Question 34.
In the 28 days human ovarian cycle, the ovulation takes place typically on
(a) day 1 of the cycle
(b) day 14 of the cycle
(c) day 5 of the cycle
(d) day 28 of the cycle
Answer:
(b) day 14 of the cycle

Question 35.
The time for optimum chances of conception in a woman is _________ starting from the day of menstruation.
(a) 1st day
(b) 4th day
(c) 14th day
(d) 26th day
Answer:
(c) 14th day

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 36.
Ovulation in the human female normally takes place during the menstrual cycle
(a) at the mind secretory phase
(b) just before the end of the secretory phase
(c) at the beginning of the proliferative phase
(d) at the end of the proliferative phase.
Answer:
(d) at the end of the proliferative phase.

Question 37.
After ovulation Graafian follicle regresses into
(a) corpus atresia
(b) corpus callosum
(c) corpus luteum
(d) corpus albicans
Answer:
(c) corpus luteum

Question 38.
Immediately after ovulation, the mammalian egg is covered by a membrane known as
(a) chorion
(b) zona pellucida
(c) corona radiata
(d) vitelline membrane.
Answer:
(c) corona radiata

Question 39.
Which one of the following events is correctly matched with the time period in a normal menstrual cycle ?
(a) Release of egg : 5 th day
(b) Endometrium regenerates : 5 – 10 days
(c) Endometrium secretes nutrients for implantation: 11 – 18 days
(d) Rise in progesterone level : 1 – 15 days
Answer:
(b) Endometrium regenerates : 5 – 10 days

Question 40.
If mammalian ovum fails to get fertilised, which one of the following is unlikely ?
(a) Corpus luteum will distintegrate.
(b) Progesterone secretion rapidly declines.
(c) Estrogen secretion increases.
(d) Primary follicle starts developing.
Answer:
(c) Estrogen secretion increases.

Question 41.
A human female reaches menopause aroung the age of
(a) 50 years
(b) 15 years
(c) 70 years
(d) 25 years.
Answer:
(a) 50 years

Question 42.
Cessation of menstrual cycle in a woman is called
(a) lactation
(b) ovulation
(c) menopause
(d) parturition
Answer:
(c) menopause

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 43.
Name the hormone that has no role in menstruation,
(a) LH
(b) FSH
(c) Estradiol
(d) TSH
Answer:
(d) TSH

Question 44.
Withdrawal of which of the following hormones is the immediate cause of menstruation ?
(a) Progesterone
(b) Estrogen
(c) FSH
(d) FSH-RH
Answer:
(a) Progesterone

Question 45.
At menopause there is rise in urinary excretion of
(a) FSH
(b) STH
(c) MSH
(d) none of these.
Answer:
(a) FSH

Question 46.
A reaction of granules content which harden the zona pellucida and ensures sure block to polyspermy is
(a) acrosomal reaction
(b) cortical reaction
(c) acrosin reaction
(d) bindin reaction.
Answer:
(b) cortical reaction

Question 47.
Which part of the sperm plays an important role in penetrating the egg membrane ?
(a) Allosome
(b) Tail
(c) Autosome
(d) Acrosome
Answer:
(d) Acrosome

Question 48.
In oocyte secondary maturation occurs in
(a) ovary
(b) abdominal cavity
(c) Fallopian tube
(d) uterus.
Answer:
(c) Fallopian tube

Question 49.
Besides activating the egg another role of a sperm is to carry to egg
(a) RNA
(b) mitochondria
(c) DNA
(d) ribosomes.
Answer:
(c) DNA

Question 50.
Preparation of sperm before penetration of ovum is
(a) spermiation
(b) cortical reaction
(c) spermiogenesis
(d) capacitation.
Answer:
(a) spermiation

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 51.
The sex of the fetus will be decided at
(a) fertilisation by male gamete
(b) implantation
(c) fertilisation by female gamete
(d) the start of cleavage.
Answer:
(a) fertilisation by male gamete

Question 52.
What is true about cleavage in the fertilised egg in humans ?
(a) It starts while the egg is in Fallopian tube.
(b) It starts when the egg reaches uterus.
(c) It is meroblastic
(d) It is identical to the normal mitosis.
Answer:
(a) It starts while the egg is in Fallopian tube.

Question 53.
Cleavage differs from mitosis in lacking
(a) synthetic phase
(b) growth phase
(c) both (a) and (b)
(d) none of these.
Answer:
(b) growth phase

Question 54.
The solid mass of 8-16 cells formed from zygote after successive mitotic divisions is called
(a) blastula
(b) gastrula
(c) morula
(d) none of these.
Answer:
(c) morula

Question 55.
Implantation takes place after __________ of fertilisation.
(a) 5 days
(b) 6 days
(c) 7 days
(d) 8 days
Answer:
(c) 7 days

Question 56.
Structure connecting the fetus to placenta is
(a) umbilical cord
(b) amnion
(c) yolk sac
(d) chorion.
Answer:
(a) umbilical cord

Question 57.
The main function of trophoectoderm in mammalian embryo is
(a) formation of future endoderm
(b) formation of the body of developing embryo
(c) formation of future ectoderm
(d) formation of placenta.
Answer:
(d) formation of placenta.

Question 58.
Fetus gets nourishment and oxygen through
(a) allantois
(b) placenta
(c) yolk sac
(d) chorion.
Answer:
(b) placenta

Question 59.
hCG, hPL and relaxin are produced in women
(a) at the time of puberty
(b) only during pregnancy
(c) at the time of menopause
(d) during menstruation.
Answer:
(b) only during pregnancy

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 60.
Which of the following hormones is not a secretory product of human placenta ?
(a) Human chorionic gonadotropin
(b) Prolactin
(c) Estrogen
(d) Progesterone
Answer:
(b) Prolactin

Question 61.
Urine test during pregnancy determines the presence of
(a) human chorionic gonadotropin hormone
(b) estrogen
(c) progesterone
(d) luteinising hormone.
Answer:
(a) human chorionic gonadotropin hormone

Question 62.
In the event of pregnancy, the corpus luteum persists under the influence of
(a) LH
(b) FSH
(c) chorionic gonadotropin
(d) progesterone.
Answer:
(c) chorionic gonadotropin

Question 63.
During the development of embryo, which of the following occurs first?
(a) Differentiation of organ
(b) Differentiation of tissue
(c) Differentiation of organ system
(d) Differentiation of cells
Answer:
(d) Differentiation of cells

Question 64.
The structures derived from ectoderm are
(i) pituitary gland
(ii) cornea
(iii) kidneys
(iv) notochord
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (ii)
(d) (ii) and (iv).
Answer:
(c) (i) and (ii)

Question 65.
Gastrula is the embryonic stage in which
(a) cleavage occurs
(b) blastocoel form
(c) germinal layers form
(d) villi form.
Answer:
(c) germinal layers form

Question 66.
In the development of the human body, the ectoderm is responsible for the formation of
(a) lens of the eye
(b) nervous system
(c) sweat glands
(d) all of these.
Answer:
(d) all of these.

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 67.
The first movements of the fetus and appearance of hair on its head are usually observed during which month of pregnancy ?
(a) Fourth month
(b) Fifth month
(c) Sixth month
(d) Third month
Answer:
(b) Fifth month

Question 68.
The early stage human embryo distinctly possesses
(a) gills
(b) gill slits
(c) external ear (pinna)
(d) eyebrows.
Answer:
(b) gill slits

Question 69.
Delivery of developed fetus is scientifically called
(a) parturition
(b) oviposition
(c) abortion
(d) ovulation.
Answer:
(a) parturition

Question 70.
In human adult females oxytocin
(a) stimulates pituitary to secrete vasopressin
(b) causes strong uterine contractions during parturition
(c) is secreted by anterior pituitary
(d) stimulates growth of mammary glands.
Answer:
(b) causes strong uterine contractions during parturition

Question 71.
The third stage of parturition is called “after-birth”. In this stage
(a) excessive bleeding occurs
(b) fetus is bom and cervix and vagina contraction to normal condition happens
(c) fetus is bom and contraction of uterine wall prevents excessive bleeding
(d) placenta is expelled out.
Answer:
(d) placenta is expelled out.

Question 72.
After birth, colostrum is released from mammary glands which is rich in
(a) fat and low in proteins
(b) proteins and low in fat
(c) proteins, antibodies and low in fat
(d) proteins, fat and low in antibodies.
Answer:
(c) proteins, antibodies and low in fat

Question 73.
Spot the odd one out from the following structures with reference to the male reproductive system.
(a) Rate testis
(b) Epididymis
(c) Vasa efferentia
(d) Isthmus
Answer:
(d) Isthmus

Question 74.
Seminal plasma, the fluid part of semen, is contributed by
(i) seminal vesicle
(ii) prostate
(iii) urethra
(iv) bulbourethral gland
(a) (i) and (ii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (ii), (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Answer:
(b) (i), (ii) and (iv)

Question 75.
Spermiation is the process of the release of sperms from
(a) seminiferous
(b) vas deferens
(c) epididymis
(d) prostate gland
Answer:
(a) seminiferous

Question 76.
Mature Graafian follicle is generally present in the ovary of a healthy human female around
(a) 5-8 day of menstrual cycle
(b) 11-17 day of menstrual cycle
(c) 18-23 day of menstrual cycle
(d) 24-28 day of menstrual cycle.
Answer:
(b) 11-17 day of menstrual cycle

BSEB Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Objective Question Answers
Question 77.
Acrosomal reaction of the sperm occurs due to
(a) its contact with zona pellucida of the ova
(b) reactions within the uterine environment of the female
(c) reactions within the epididymal environment of the male
(d) androgens produced in the uterus.
Answer:
(a) its contact with zona pellucida of the ova

Question 78.
Which one of the following is not a male accessory gland ?
(a) Seminal vesicle
(b) Ampulla
(c) Prostate
(d) Bulbourethral gland
Answer:
(b) Ampulla

Question 79.
Which among the following has 23 chromosomes ?
(a) Spermatogonia
(b) Zygote
(c) Secondary oocyte
(d) Oogonia
Answer:
(c) Secondary oocyte

Question 80.
Which of the following hormones is not secreted by human placenta ?
(a) hCG
(b) Estrogens
(c) Progesterone
(d) LH
Answer:
(d) LH

Question 81.
The vas deferens receives duct from the seminal vesicle and opens into urethra as
(a) epididymis
(b) ejaculatory duct
(c) efferent ductule
(d) ureter
Answer:
(b) ejaculatory duct

Question 82.
Urethral meatus refers to the
(a) urinogenital duct
(b) opening of vas deferens into urethra
(c) external opening of the urinogenital duct
(d) muscles surrounding the urinogenial duct.
Answer:
(c) external opening of the urinogenital duct

Question 83.
Morula is a developmental stage
(a) between the zygote and blastocyst
(b) between the blastocyst and gastrula
(c) after the implantation
(d) between implantation and parturition.
Answer:
(a) between the zygote and blastocyst

Question 84.
The membranous cover of the ovum at ovulation is
(a) corona radiata
(b) zona radiata
(c) zona pellucida
(d) chorion.
Answer:
(a) corona radiata

Question 85.
Identify the odd one from the following
(a) Labia minora
(b) Fimbriae
(c) Infundibulum
(d) Isthmus
Answer:
(a) Labia minora

Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important
Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important Class 12 Biology Human Reproduction Very Important 

Leave a Reply

Your email address will not be published.