Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers
Free PDF Download of BSEB/ CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management. Business Studies MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Principles of Management MCQs Pdf with Answers to know their preparation level. Also Class 10 Click Here

Question 1.
Organising process involves:
(A) Grouping of identical work
(B) Division of a work
(C) Assigning work to appropriate persons
(D) None
Answer:
(D) None
Question 2.
There is no favouritism in organisation :
(A) Formal organisation
(B) Informal organisation
(C) Divisional organisation
(D) Functional organisation
Answer:
(A) Formal organisation

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Question 3.
Organisation is automatically formed :
(A) Functional
(B) Informal
(C) Formal
(D) Divisional
Answer:
(B) Informal

Question 4.
Delegation can be done of:
(A) Authority
(B) Responsibility
(C) Accountability
(D) None of these
Answer:
(A) Authority

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 5.
Responsibility is of:
(A) Subordinate
(B) Officer
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(B) Officer

Question 6.
In a large sized enterprise delegation is :
(A) Voluntary
(B) Necessary
(C) Compulsory
(D) None of these
Answer:
(C) Compulsory

Question 7.
For effective delegation is necessary :
(A) Facility to contact
(B) Atmosphere of co-operation and co-ordination
(C) Clear explanation of authorities
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Question 8.
For delegation to be effective, it is essential that responsibility is accompanied with necessary :
(A) Authority
(B) Man-power
(C) Incentives
(D) Promotions
Answer:
(A) Authority

Question 9.
According to Koontz and O’Donnell the organisation steps are… :
(A) 4
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Answer:
(C) 7

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 10.
Wrong organisation structure prevents business performance upto the extent that it destroys it. This statement is of……………:
(A) Drucker
(B) Allen
(C) Terry
(D) Taylor
Answer:
(A) Drucker

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Question 11.
Organisation is automatically formed :
(A) Formal
(B) Informal
(C) Functional
(D) None of these
Answer:
(A) Formal

Question 12.
In the process of delegation of authority …………difficulty comes:
(A) Three
(B) Four
(C) Two
(D) Five
Answer:
(A) Three

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 13.
Comprehensive plan for accomplishing an organisation’s objectives is knows as :
(A) Policy
(B) Programme
(C) Objective
(D) Strategy
Answer:
(A) Polic

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Question 14.
Centralisation refers to :
(A) Retention of authority
(B) Dispersal of authority
(C) Creating profit centre
(D) Opening new centre
Answer:
(C) Creating profit centre

Question 15.
The steps of organisation process are :
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8
Answer:
(B) 4

Question 16.
Depends on the sweet will of employees :
(A) Formal organisation
(B) Informal organisation
(C) Functional organisation
(D) Divisional organisations
Answer:
(D) Divisional organisations

Question 17.
In case of informal organisation authority are :
(A) Decentralised
(B) Centralised
(C) Equally distributed
(D) None of these
Answer:
(B) Centralised

Question 18.
Authority can not be delegated of:
(A) Routine work
(B) Secret work
(C) Ordinary work
(D) Easy work
Answer:
(B) Secret work

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Question 19.
Which of the following is not an element of delegation:
(A) Accountability
(B) Authority
(C) Responsibility
(D) Informal Organisation
Answer:
(D) Informal Organisation

Question 20.
A Network of Social relationship that arises spontaneous due to interaction at work is called :
(A) Formal organisation
(B) Informal organisation
(C) Decentralisation
(D) Delegation
Answer:
(B) Informal organisation

Question 21.
Which of die following does not follow the scalar chain:
(A) Functional Structure
(B) Divisional Structure
(C) Formal organisation
(D) Informal organisation
Answer:
(D) Informal organisation

Question 22.
A tall structure has a:
(A) Narrow span of management
(B) Wide span of management
(C) No span of management
(D) Less levies of management
Answer:
(B) Wide span of management

Question 23.
Centralistalon refers to :
(A) Retention of decision making authority
(B) Dispersal of decision making authority
(C) Creating divisions as profit centres
(D) Opening new centers of branches
Answer:
(A) Retention of decision making authority

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Question 24.
For Delegation to be effective it is essential that response be accompanied with ncessary :
(A) Authority
(B) Man power
(C) Incentives
(D) Promotions
Answer:
(A) Authority

Question 25.
Span of Management refers to:
(A) Numbers of Managers
(B) Length of term for which a manager is appointed
(C) Number of Subordinates under a superior
(D) Number of members in top management
Answer:
(C) Number of Subordinates under a superior

Question 26.
The form of organisation known for giving rise to rumours is called :
(A) Central iled organisation
(B) Decetrasised organisation
(C) Informal organisation
(D) Formal organisation
Answer:
(C) Informal organisation

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Question 27.
Grouping of Activities on the basis of Product line is a part of:
(A) Delegated organisation
(B) Divisional organisation
(C) Functional organisation
(D) Autonomous organisation
Answer:
(B) Divisional organisation

Question 28.
Grouping of Activities the basis of Functions is a part of:
(A) Decentralised organisation
(B) Divisional organisation
(C) Functional organisation
(D) Centralised organsation
Answer:
(C) Functional organisation

Question 29.
There is no discipline in organisation :
(A) Divisional organisation
(B) Functional organisation
(C) Formal organisation
(D) Informal organisation
Answer:
(D) Informal organisation

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising

Leave a Reply

Your email address will not be published.