Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management

Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers
Free PDF Download of BSEB/ CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management. Business Studies MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Principles of Management MCQs Pdf with Answers to know their preparation level. Also Class 10 Click Here

Principles of Management Class 12 Business Studies MCQs Pdf

Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 2 Principles of Management

Question 1.
The father of scientific management was :
(A) Gilbreth
(B) Taylor
(C) Robertson
(D) Wastson
Answer:
(B) Taylor

Question 2.
Production in scientific management is :
(A) Maximum
(B) Minimum
(C) Normal
(D) Average
Answer:
(A) Maximum

Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Principles of Management

Question 3.
By scientific management working hours of workers are :
(A) Increased
(B) Decreased
(C) No effect
(D) Average
Answer:
(B) Decreased

Question 4.
Who was the father of scientific management:
(A) H.S. Person
(B) Diemer
(C) F.W. Taylor
(D) Charles Babbage
Answer:
(C) F.W. Taylor

Question 5.
Henry Fayol’s principles of management are :
(A) 10
(B) 3
(C) 14
(D) 15
Answer:
(C) 14

Question 6.
Henry Fayol was born in :
(A) Japan
(B) France
(C) Germany
(D) America
Answer:
(B) France

Question 7.
The propounder of administrative management were :
(A) Fayol
(B) Taylor
(C) Terry
(D) Watson
Answer:
(A) Fayol

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management

Question 8.
Principles of management are :
(A) Universal
(B) Flexible
(C) Absolute
(D) Behavioural
Answer:
(C) Absolute

Question 9.
Management should find ‘one best way’ to perform a task. Which technique of scientific management is defined in this sentence :
(A) Universal
(B) Flexible
(C) Absolute
(D) Behavioural
Answer:
(D) Behavioural

Question 10.
The essence of scientific management is
(A) Mental revolution
(B) Remuneration .
(C) Not mental revolution
(D) All of these
Answer:
(A) Mental revolution

Question 11.
Scientific management…………workers remuneration :
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Both
(D) Neither increase nor decrease
Answer:
(A) Increases

Question 12.
The scientific management is of owners :
(A) In favour
(B) Against
(C) Both
(D) Helpful
Answer:
(A) In favour

Question 13.
In the beginning scientific management is by works:
(A) Favoured
(B) Opposed
(C) Both
(D) Helpful
Answer:
(B) Opposed

Question 14.
Mental work is……. :
(A) Production
(B) Management
(C) Marketing
(D) None of these
Answer:
(A) Production

Question 15.
Which of the following statement is inconsistent ?
(A) Purposeful
(B) Instinet process
(C) Universal
(D) Not separate from ownership
Answer:
(D) Not separate from ownership

Question 16.
When scientific Management was introduced ?
(A) 1913
(B) 1832
(C) 1903
(D) 1920
Answer:
(A) 1913

Question 17.
By scientific management workers get :
(A) Advantage
(B) Disadvantage
(C) None
(D) Both Advantage & disadvantage
Answer:
(A) Advantage

Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management

Question 18.
Wages given to workers in traditional management was:
(A) Low
(B) High
(C) Maximum
(D) Normal
Answer:
(A) Low

Question 19.
The experiments done by Taylor under scientific management were:
(A) Motion study
(B) Fatigue study
(C) Time study
(D) All
Answer:
(D) All

Question 20.
Mental revolution is the essence of:
(A) Scientific Management
(B) Combination
(C) Rationalisation
(D) Profession
Answer:
(A) Scientific Management

Question 21.
How are principles of management formed :
(A) In a laboratory
(B) By experience of a maanger
(C) By experience of customers
(D) By Social Scientist
Answer:
(B) By experience of a maanger

Question 22.
The Principles of management are not significant because:
(A) Increase in efficiency
(B) Initiative
(C) Optimum utilisation of resources
(D) Addaptation of Changing technology
Answer:
(A) Increase in efficiency

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 23.
Henry Fayol was a :
(A) Social Scientist
(B) Mining Engineer
(C) Accountant
(D) Production Engineer
Answer:
(B) Mining Engineer

Bihar Board Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management

Question 24.
Which of the following is not a principle of Management given by Taylor:
(A) Science, not rule of the Thumb
(B) Functional foremanship
(C) Maximum not restricted output
(D) Harmony not discord
Answer:
(B) Functional foremanship

Question 25.
Analysis in scientific management is :
(A) 25%
(B) 50%
(C) 75%
(D) None of these
Answer:
(C) 75%

Question 26.
By scientific management consumers are :
(A) Not affected
(B) Suffer exploitation
(C) Benefitted
(D) None of these
Answer:
(C) Benefitted
27. Which of the following statements is true with reference to principles of management?
(a) The principles of management have evolved.
(b) The principles of management are yet to be evolved.
(c) The principles of management are in the continuous process of evolution.
(d) None of the above.

Answer/Explanation
Answer: c
Explanation:
(c) Principles of Management are said to be evolutionary in nature as these principles have evolved over a long period of time with continuous practice and experimentation.

28. By profession, FW Taylor was a
(a) Mechanical engineer
(b) Mining engineer
(c) Psychologist
(d) Human resource officer

Answer: a

29. The principles of pure science is considered to be _________ in nature.
(a) Flexible
(b) Rigid
(c) Creative
(d) None of the above

Answer/Explanation
Answer: c
Explanation:
(c) Because they are applied in an absolute or in a static manner.

30. Which of the following statements best defines the techniques of management?
(a) It is a set of guidelines to take decisions and actions.
(b) It is a procedure which involves a series of steps to be taken.
(c) They are general rules for behaviour of individuals.
(d) None of the above.
Answer: b

BSEB 10th Social Science Political Science Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

 

Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Business Studies MCQs for Class 12 with AnswersBusiness Studies MCQs for Class 12 with Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.