Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Bihar Board 12th Accountancy Objective Questions and Answers

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5  Dissolution of a Partnership Firm

12th Accountancy BSEB 10th Social Science Political Science Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers
Free PDF Download of BSEB/ CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 2 Principles of Management. Business Studies MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Principles of Management MCQs Pdf with Answers to know their preparation level. Also Class 10 Click Here

Question 1.
Payment of credit balance of Partners’ Capital Accounts at the time of dissolution of a firm is made to:

(A) Partners
(B) Firm
(C) Wife
(D) None of these
Answer:
(A) PartnersBihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Question 2.
On dissolution of a firm Partner’s Loan A/c is transferred to:
(A) Realisation A/c
(B) Partners’ Capital A/cs
(C) Suspense A/c
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 3.
At the time of dissolution of firm book value of assets is recorded in which side of the Realisation Account ?
(A) Debit Side
(B) Credit Side
(C) All of the above
(D) Liabilities Side
Answer:
(A) Debit Side

Question 4.
Realisation expenses are recorded in which side of Realisation A/c:
(A) Liabilities
(B) Assets
(C) Credit
(D) Debit
Answer:
(C) Credit

Question 5.
Realisation Account is a :
(A) Personal A/c
(B) Nominal A/c
(C) Read A/c
(D) None of these
Answer:
(B) Nominal A/c

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Question 6.
On dissolution of the firm, Partners’ Capital Accounts are closed through :
(A) Realisation Account
(B) Drawings Account .
(C) Bank Account
(D) Loan Account
Answer:
(C) Bank Account

Question 7.
Unrecorded assets when taken over by a partner are shown in:
(A) Debit side of Realisation A/c
(B) Debit side of Bank A/c
(C) Credit side of Realisation A/c
(D) Credit side of Bank A/c
Answer:
(C) Credit side of Realisation A/c

Question 8.
Expenses on dissolution of firm is called :
(A) Realisation Expenses
(B) Legal Expenses
(C) Loss Expenses
(D) None of these
Answer:
(A) Realisation Expenses

Question 9.
Sundry creditors amounted to ₹ 8,000. They were paid at a discount of 5 %. Realisation A/c will be debited by :
(A) ₹ 8,000
(B) ₹ 7,600
(C) ₹ 400
(D) ₹ 8,400
Answer:
(B) ₹ 7,600

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

12th Accountancy BSEB 10th Social Science Political Science Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 10.
Amount realised from sale of assets is recorded in :
(A) Debit side of Realisation Account
(B) Credit side of Realisation Account
(C) Liabilities side of Balance Sheet
(D) Assets side of Balance Sheet
Answer:
(B) Credit side of Realisation Account

Question 11.
A firm can be voluntarily dissolved by the partners :
(A) On Majority basis
(B) On 3/4 Member’s decision
(C) On 1/2 Member’s decision
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 12.
On dissolution of a firm, amount realised from an unrecorded asset is credited to:
(A) partners’ Capital Accounts
(B) Cash Account
(C) Realisation Account
(D) Revaluation Account
Answer:
(C) Realisation Account

Question 13.
Profit/loss on Realisation Account is distributed among partners:
(A) In Profit-sharing Ratio
(B) In Capital Ratio
(C) Equally
(D) None of these
Answer:
(A) In Profit-sharing Ratio

Question 14.
Which of the following is correct profit or loss in case the amount received from the sale of assets is ₹ 50,000, total assets is ₹ 60,000, total liabilities ₹ 20,000 and realisation expenses ₹ 2,000 ?
(A) ₹ 12,000 Loss
(B) ₹ 32,000 Profit
(C) ₹ 30,000 Loss
(D) ₹ 12,000 Profit
Answer:
(A) ₹ 12,000 Loss

Question 15.
What will be the total assets (except cash) of the firm from the following: if Creditor ₹ 15,000, Partner’s loan ₹ 10,000, Partners’ capital ₹ 40,000. Cash in hand ₹ 5,000
(A) ₹ 60,000
(B) ₹ 65,000
(C) ₹ 70,000
(D) ₹ 55,000
Answer:
(B) ₹ 65,000

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Question 16.
If the total assets are ₹ 3,25,000 and the total outside liabilities ₹ 45,000 then the amount of all partner’s capital will be:
(A) ₹ 3,70,000
(B) ₹ 2,80,000
(C) ₹ 3,00,000
(D) None of these
Answer:
(B) ₹ 2,80,000

Question 17.
Insolvency of a partner will come under what type of dissolution of a firm ?
(A) Dissolutiuon by Court
(B) Compulsory Dissolution
(C) On happening of certain contingencies
(D) None of these
Answer:
(C) On happening of certain contingencies

Question 18.
On firm’s dissolution, which one of the following account should be prepared at the last ?
(A) Realisation Account
(B) Partner’s Capital Accounts
(C) Cash/Bank Account
(D) Partner’s Loan Account
Answer:
(C) Cash/Bank Account

Question 19.
On dissolution of a firm, realisation account is debited with:
(A) All assets to be realised
(B) All outside liabilities of the firm
(C) Cash received on sale of assets
(D) Any assets taken over by one of the partners
Answer:
(A) All assets to be realised

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Question 20.
On dissolution of a firm, out of the proceeds received from the sale of assets will be paid first of all:
(A) Partner’s Capitals
(B) Partner’s Loan to Firm
(C) Partner’s additional capital
(D) Outside Creditors
Answer:
(D) Outside Creditors

12th Accountancy BSEB 10th Social Science Political Science Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 21.
In the event of dissolution of partnership firm, the provision for doubtful debts is transferred to :
(A) Realisation Account
(B) Partners’ Capital Accounts
(C) Sundry Debtors Account
(D) None of the above
Answer:
(A) Realisation Account

Question 22.
On dissolution, if a partner undertakes to make payment of a liability of the firm, the account to be debited is:
(A) profit & Loss Account
(B) Realisation Account
(C) Partner’s Capital Account
(D) Cash Account
Answer:
(B) Realisation Account

Question 23.
At the dime of firm’s dissolution, Balance of General Reserve shown in the Balance Sheet is credited to :
(A) Realisation Account
(B) Creditors’ Account
(C) Partners’ Capital Accounts
(D) Profit & Loss Account
Answer:
(C) Partners’ Capital Accounts

Question 24.
On dissolution, goodwill account is transferred to :
(A) In the Capital Accounts of Partners
(B) In the Credit of Cash Accounts
(C) In the Debit of Realisation Account
(D) In the Credit of Realisation Account
Answer:
(C) In the Debit of Realisation Account

Question 25.
At the time of dissolution of partuership firm, fictitions assets are transferred to :
(A) Capital Accounts of Partners
(B) Realisation Account
(C) Cash Account
(D) Partners’ Loan Account
Answer:
(A) Capital Accounts of Partners

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Question 26.
On dissolution of a firm, a partner paid 1,500 Rs. for firm’s realisation expenses. Which account will be debited ?
(A) Cash Account
(B) Realisation Account
(C) Capital Account of the Partner
(D) Profit & Loss A/c
Answer:
(B) Realisation Account

Question 27.
On taking responsibility of payment of realisation expenses by a partner, the account credited will be :
(A) Realisastion Account
(B) Cash Account
(C) Capital Account of the Partner
(D) None of the above
Answer:
(C) Capital Account of the Partner

Question 28.
When realisation expenses are paid by the firm on behalf of a partner, such expenses are debited to :
(A) Realisation Account
(B) Partners’ Capital Account
(C) Partner’s Loan Account
(D) None of these
Answer:
(B) Partners’ Capital Account

Question 29.
Which of the following is transferred to Realisation Account ?
(A) Balance of Profit Account
(B) Balance of Prfit & Loss Account
(C) Amount realised on sale of assets
(D) Reserves
Answer:
(C) Amount realised on sale of assets

Question 30.
On disolution of firm, loss calculated in realisation account is debited/credited to which account ?
(A) Cash Account
(B) Partners’ Capital Accounts
(C) Realisation Account
(D) None of these
Answer:
(B) Partners’ Capital Accounts

12th Accountancy BSEB 10th Social Science Political Science Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Question 31.
Which of the following is not transferred to Realisatsion Account ?
(A) Balance of Cash Account
(B) Balance of Reserves
(C) Balance of Profit & Loss Account
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Question 32.
On taking responsibility of payment of a liability of ₹ 20,000 by a partner, the account credited will be :
(A) Realisation Account
(B) Cash Account
(C) Capital Account of the Partner
(D) Liability Account
Answer:
(C) Capital Account of the Partner

Question 33.
Cash balance shown in the Balance Sheet is shown on dissolution of firm in :
(A) Realisation Account
(B) Cash Account
(C) Capital Account
(D) None of the Account
Answer:
(B) Cash Account

Question 34.
There was an Unrecorded asset of ₹ 12,000 which was taken over by a partner at ₹ 10,500. Partner’s Capital Account will be debited by…….
(A) ₹ 12,000
(B) ₹ 10,500
(C) ₹ 1,500
(D) ₹ 32,500
Answer:
(B) ₹ 10,500

Question 35.
On dissolution of a firm, Bank overdraft is transferred to:
(A) Cash Account
(B) Bank Account
(C) Realisation Account
(D) Partners’ Capital Account
Answer:
(C) Realisation Account

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm

Question 36.
On dissolution of a firm, Partner’s Loan Account is transferred to:
(A) Realisation Account
(B) Partner’s Capital Account
(C) Partner’s Current Account
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 37.
The accumulated profits and reserves are transferred to:
(A) Realisation Accounts
(B) Partners’ Capital Accounts
(C) Bank Account
(D) None of these
Answer:
(B) Partners’ Capital Accounts

Question 38.
On dissolution, Goodwill Account is transferred to :
(A) In the Capital Accounts of Partners
(B) On the Credit side of Cash Account
(C) On the Debit side of Realisation Account
(D) On the Credit side of Realisation Account
Answer:
(C) On the Debit side of Realisation Account

Question 39.
On dissolution, when a partner takes over an asset……….is debited :
(A) Realisation Account
(B) Partner’s Capital Account
(C) Cash Account
(D) Asset Account
Answer:
(B) Partner’s Capital Account

Question 40.
After transferring liabilities like creditors and bills payable in the Realisation Account in the absence of any informations regarding their payment, such liabilities are treated as :
(A) Never paid
(B) Fully paid
(C) Partly paid
(D) None of these
Answer:
(B) Fully paid

Question 41.
Unrecorded liabilities when paid are shown in :
(A) Debit side of Realisation Account
(B) Debit side of Bank Account
(C) Credit side of Realisation Account
(D) Credit side of Bank Account
Answer:
(A) Debit side of Realisation Account

12th Accountancy BSEB 10th Social Science Political Science Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Objective Answers Business Studies MCQs for Class 12 with Answers

Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5
Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.