Bihar Board 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation || very important 100 question set

Class 12 Biology

Bihar Board 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation || very important 100 question set

Bihar Board Inter Exam 2022 All Type Question Format and PDF Chapter Wise Study Note of All (MCQs, Short Question And  Long Question)

bihar board class 12 Science all subject And Objective note and pdf

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

1.
The colour based contrasting traits in seven contrasting pairs, studied by Mendel in pea plant were
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(c) 3

2.
_________ pairs of contrasting traits were studied by Mendel in pea plant.
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 10
Answer:
(b) 7

3.
Which of the following characters was not chosen by Mendel ?
(a) Pod shape
(b) Pod colour
(c) Location of flower
(d) Location of pod
Answer:
(d) Location of pod

4.
Genes which code for a pair of contrasting traits are known as
(a) dominant genes
(b) alleles
(c) linked genes
(d) none of these
Answer:
(b) alleles

Bihar Board 12th Biology Objective Answers Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation

5.
A recessive allele is expressed in
(a) heterozygous condition only
(b) homozygous condition only
(c) F3 generation
(d) both homozygous and heterozygous conditions.
Answer:
(b) homozygous condition only

6.
The characters which appear in the first filial generation are called
(a) recessive characters
(b) dominant characters
(c) holandric characters
(d) lethal characters
Answer:
(b) dominant characters

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation
7.
What will be the distribution of phenotypic features in the first filial generation after a cross between a homozygous female and a heterozygous male for a single locus ?
(a) 3 : 1
(b) 1 : 2 : 1
(c) 1 : 1
(d) None of these
Answer:
(c) 1 : 1

8.
In a monohybrid cross between two heterozygous individuals, percentage of pure homozygous individuals obtained in F1 generation will be
(a) 25 %
(b) 50 %
(c) 75 %
(d) 100 %
Answer:
(b) 50 %

9.
What is the probability of production of dwarf offsprings in a cross betweeen two heterozygous tall pea plants ?
(a) Zero
(b) 50 %
(c) 25 %
(d) 100 %
Answer:
(c) 25 %

Bihar Board 12th Biology Objective Answers Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation

10.
Which of the following crosses will give tall and dwarf pea plants in same proportions ?
(a) TT × tt
(b) Tt × tt
(c) TT × Tt
(d) tt × tt
Answer:
(b) Tt × tt

11.
To determine the genotype of a tall plant of F2 generation, Mendel crossed this plant with a dwarf plant. This cross represents a
(a) test cross
(b) back cross
(c) reciprocal cross
(d) dihybrid cross.
Answer:
(a) test cross

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

12.
Which of the following is a test cross ?
(a) TT × TT
(b) Tt × Tt
(c) tt × tt
(d) Tt × tt
Answer:
(d) Tt × tt

13.
Mendal formulated the law of purity of gametes on the basis of
(a) monohybrid cross
(b) dihybrid cross
(c) test cross
(d) back cross.
Answer:
(a) monohybrid cross

14.
The inheritance of flower colour in Antirrhinum (dog flower) is an example of
(a) incomplete dominance
(b) co-dominance
(c) multiple alleles
(d) linkage.
Answer:
(a) incomplete dominance

15.
In Antirrhinum (dog flower), phenotypic ratio in F2 generation for the inheritance of flower colour would be
(a) 3 : 1
(b) 1 : 2 : 1
(c) 1 : 1
(d) 2 : 1
Answer:
(b) 1 : 2 : 1

Bihar Board 12th Biology Objective Answers Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation

16.
Phenotypic and genotypic ratio is similar in case of
(a) complete dominance
(b) incomplete dominance
(c) over dominance
(d) epistasis.
Answer:
(b) incomplete dominancec

17.
What can be the blood group of offspring when both parents have AB blood group ?
(a) AB only
(b) A, B and AB
(c) A, B, AB and O
(d) A and B only
Answer:
(b) A, B and AB

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

18.
Inheritance of roan coat in cattle is an example of
(a) incomplete dominance
(b) codominance
(c) multiple allelism
(d) none of these
Answer:
(b) codominance

19.
ABO blood grouping in human beings cites the example of
(a) incomplete dominance
(b) co-dominance
(c) multiple allelism
(d) both
(b) and (c)
Answer:
(b) and (c)

Bihar Board 12th Biology Objective Answers Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation

20.
In mice, Y is the dominant allele for yellow fur an y is the recessive allele for grey fur. Since Y is lethal when homozygous, the result of cross Yy × Yy will be
(a) 3 yellow : 1 grey
(b) 2 yellow : 1 grey
(c) 1 yellow : 1 grey
(d) 1 yellow : 2 grey
Answer:
(b) 2 yellow : 1 grey

21.
In Mendelian dihybrid cross, when heterozygous Round Yellow are self crossed, Round Green offsprings are represented by the genotype
(a) RrYy, RrYY, RRYy
(b) Rryy, RRyy, rryy
(c) rrYy, rrYY
(d) Rryy, RRyy
Answer:
(d) Rryy, RRyy

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

22.
The percentage of ab gamete produced by AaBb parent will be
(a) 25 %
(b) 50 %
(c) 75 %
(d) 12.5 %
Answer:
(a) 25 %

23.
How many types of gametes can be produced by a diploid organism who is heterozygous for 4 loci ?
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 32
Answer:
(c) 16

24.
Which of the following is correct for the condition when plant YyRr is back crossed with the double recessive parent ?
(a) 9 : 3 : 3 : 1 ratio of phenotypes only
(b) 9 : 3 : 3 : 1 ratio of genotypes only
(c) 1 : 1 : 1 : 1 ratio of phenotypes only
(d) 1 : 1 : 1 : 1 ratio of phenotypes and genotypes
Answer:
(d) 1 : 1 : 1 : 1 ratio of phenotypes and genotypes

25.
Law of independent assortment can be explained with the help of
(a) dihybrid
(b) test cross
(c) back cross
(d) monohybrid cross
Answer:
(a) dihybrid

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

26.
Mendel’s work was rediscovered by three scientists in the year
(a) 1865
(b) 1900
(c) 1910
(d) 1920
Answer:
(b) 1900

27.
Which three scientists independently rediscovered Mendel’s work ?
(a) Avery, McLeod, McCarty
(b) Sutton, Morgan and Bridges
(c) Bateson, Punnet and Bridges
(d) de Vries, Correns and Tschemark
Answer:
(d) de Vries, Correns and Tschemark

28.
Chromosomal theory of inheritance was given by
(a) Morgan et al
(b) Sutton and Boveri
(c) Hugo deVries
(d) Gregor J. Mendel
Answer:
(b) Sutton and Boveri

29
Experimental verification of ‘chromosomal theory of inheritance’ was done by
(a) Sutton and Boveri
(b) Morgan et al
(c) Henking
(d) Karl Correns.
Answer:
(b) Morgan et al

30.
Genes located very close to one another on same chromosome tend to be transmitted together and are called as
(a) allelomorphs
(b) identical genes
(c) linked genes
(d) recessive genes
Answer:
(c) linked genes

31.
What is true about the crossing over between linked genes ?
(a) No crossing over at all
(b) High percentage of crossing over
(c) Hardly any crossing over
(d) None of these
Answer:
(c) Hardly any crossing over

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

32.
Chromosome maps/genetic maps were first prepared by
(a) Sutton and Boveri (1902)
(b) Bateson and Punnett (1906)
(c) Morgan (1910)
(d) Sturtevant (1911)
Answer:
(d) Sturtevant (1911)

33.
The distance between the genes is measured by
(a) angstrom
(b) map unit
(c) Dobson unit
(d) millimetre
Answer:
(c) Dobson unit

34.
Which of the following is suitable for experiment on linkage ?
(a) aaBB x aaBB
(b) AABB x aabb
(c) AaBb x AaBb
(d) AAbb x AaBB
Answer:
(b) AABB x aabb

35.
Mendel’s law of independent assortment does not hold true for the genes that are located closely on
(a) same chromosome
(b) non-homologous chromosomes
(c) X-chromosome
(d) autosomes
Answer:
(a) same chromosome

36.
If linkage was known at the time of Mendel then which of the following laws, he would not have been able to explain ?
(a) Law of dominance
(b) Law of independent assortment
(c) Law of segregation
(d) Law of purity of gametes
Answer:
(b) Law of independent assortment

37.
Which of the following are reasons for Mendel’s success ?
(i) Usage of pure lines or pure breeding varieties
(ii) Consideration of one character at a time
(iii) Maintenance of statistical records of experiments
(iv) Knowledge of linkage and incomplete dominance
(a) (i) and (ii) only
(b) (i), (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv) only
(d) (ii), (iii) and (iv)
Answer:
(b) (i), (ii) and (iii)

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

38.
XO type of sex determination and XY type of sex determination are the examples of
(a) male heterogamety
(b) female heterogamety
(c) male homogamety
(d) both (b) and (c)
Answer:
(a) male heterogamety

39.
Grasshopper is an example of XO type of sex determination in which the males have
(a) one X chromosome
(b) one Y chromosome
(c) two X chromosomes
(d) no X chromosome
Answer:
(a) one X chromosome

40.
In XO type of sex determination
(a) females produce two different types of gametes
(b) males produce two different types of gametes
(c) females produce gametes with Y chromosome
(d) males produce gametes with Y chromosome.
Answer:
(b) males produce two different types of gametes

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

41.
Which of the following is incorrect regarding ZW – ZZ type of sex determination ?
(a) It occurs in birds and some reptiles.
(b) Females are homogametic and males are heterogametic.
(c) 1:1 sex ratio is produced in the offsprings.
(d) All of these
Answer:
(b) Females are homogametic and males are heterogametic.

42.
A couple has six daughters. What is the possibility of their having a girl next time ?
(a) 10 %
(b) 50 %
(c) 90 %
(d) 100 %
Answer:
(b) 50 %

43.
Number of autosomes present in liver cells of a human female is
(a) 22 autosomes
(b) 22 pairs
(c) 23 autosomes
(d) 23 pairs
Answer:
(b) 22 pairs

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

44.
Haplodiploidy is found in
(a) grasshoppers and cockroaches
(b) birds and reptiles
(c) butterflies and moths
(d) honeybees, ants and waspe.
Answer:
(d) honeybees, ants and waspe.

45.
Rate of mutation is affected by
(a) temperature
(b) X-rays
(c) gamma rays
(d) all of these.
Answer:
(d) all of these.

46.
Two or more independent genes present on different chromosomes which determine nearly same phenotype are called
(a) supplementary genes
(b) complementary genes
(c) duplicate genes
(d) none of these.
Answer:
(c) duplicate genes

47.
Select the incorrect statement regarding pedigree analysis.
(a) Solid symbols show unaffected individuals.
(b) Proband is the person from which case history starts.
(c) It is useful for genetic counsellors.
(d) It is an analysis of traits in several generations of a family.
Answer:
(a) Solid symbols show unaffected individuals.

48.
Mother and father of a person with ‘O’ blood group have ‘A’ and ‘B’ blood group respectively. What would be the genotype of both mother and father? [NCERT Exemplar] (a) Mother is homozygous for ‘A’ blood group and father is heterozygous for ‘B’.
(b) Mother is heterozygous for ‘A’ blood group and father is homozygous for ‘B’.
(c) Both mother and father are heterozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group, respectively.
(d) Both mother and father are homozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group, respectively.

Answer:
(c) Both mother and father are heterozygous for ‘A’ and ‘B’ blood group, respectively.

49.
________ is an example of X-linked recessive trait.
(a) Phenylketonuria
(b) Haemophilia
(c) Cystic fibrosis
(d) Sickle-cell anaemia
Answer:
(b) Haemophilia

50.
Result of a cross between a normal homozygous female and a haemophiliac male would be
(a) normal males and normal females
(b) haemophilic males and normal females
(c) normal males and carrier females
(d) haemophilic males and carrier females.
Answer:
(c) normal males and carrier females

51.
Father of a child is colourblind and mother is carrier for colourblindness, the probability of the child being colour blind is
(a) 25 %
(b) 50 %
(c) 100 %
(d) 75 %
Answer:
(b) 50 %

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

52.
A marriage between a colourblind man and a normal woman produces
(a) all carrier daughters and normal sons
(b) 50% carrier daughters, 50% normal daughters
(c) 50% colourblind sons, 50% normal sons
(d) all carrier offsprings.
Answer:
(a) all carrier daughters and normal sons

53.
Which of the following is not an example of recessive autosomal disease ?
(a) Haemophilia
(b) Cystic fibrosis
(c) Phenylketonuria
(d) Sickle-cell anaemia
Answer:
(a) Haemophilia

54.
If both parents are carriers for thalassaemia, which is an autosomal recessive disorder, what are the chances of pregnancy resulting in an affected child ?
(a) 25 %
(b) 100 %
(c) No chance
(d) 50 %
Answer:
(a) 25 %

55.
Select the disease which is caused by recessive autosomal genes when present in homozygous conditions.
(a) Alkaptonuria
(b) Albinism
(c) Cystic fibrosis
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

56.
Which of the following trait is controlled by dominant autosomal genes ?
(a) Polydactyly
(b) Huntington’s chorea
(c) PTC (phenylthiocarbamide) tasting
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

57.
Failure of segregation of chromatids during cell division results in the gain or loss of chromosomes, this is called as
(a) euploidy
(b) monoploidy
(c) aneuploidy
(d) polyploidy
Answer:
(c) aneuploidy

58.
Trisomy is represented by
(a) (2n – 1)
(b) (2n – 2)
(c) (2n + 2)
(d) (2n + 1)
Answer:
(d) (2n + 1)

59.
Mongolism is a genetic disorder which is caused by the presence of an extra chromosome number
(a) 20
(b) 21
(c) 17
(d) 23
Answer:
(b) 21

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

60.
Klinefelter’s syndrome is characterised by a karyotype of
(a) XYY
(b) XO
(c) XXX
(d) XXY
Answer:
(d) XXY

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

61.
This abnormality occurs due to monosomy (2n – 1); the individual has 2n = 45 chromosomes with 44 + XO genotype.
(a) Edward’s syndrome
(b) Down’s syndrome
(c) Turner’s syndrome
(d) Klinefelter’s syndrome
Answer:
(c) Turner’s syndrome

62.
Females with Turner’s syndrome have
(a) small uterus
(b) rudimentary ovaries
(c) underdeveloped breasts
(d) all of these.
Answer:
(d) all of these.

63.
All genes located on the same chromosome
(a) form different groups depending upon their relative distance
(b) form one linkage group
(c) will not from any linkage groups
(d) form interactive groups that affect the phenotype.
Answer:
(b) form one linkage group

64.
Conditions of a karyotype 2n±l and 2n + 2 are called
(a) aneuploidy
(b) polyploidy
(c) allopolyploidy
(d) monosomy.
Answer:
(a) aneuploidy

65.
Distance between the genes and percentage of recontbfnatidnshows
(a) a direct relationship
(b) an inverse relationship
(c) a parallel relationship
(d) no relationship.
Answer:
(a) a direct relationship

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

66.
If a genetic disease is transferred from a phenotypically normal but carrier female to only some of the male progeny, the disease is
(a) autosomal dominant
(b) autosomal recessive
(c) sex-linked dominant
(d) sex-linked recessive.
Answer:
(d) sex-linked recessive.

67.
In sickle cell anaemia glutamic acid is replaced by valine. Which one of the following triplets codes for valine?
(a) GGG
(b) A AG
(c) G A A
(d) GUG
Answer:
(d) GUG

68.
Person having genotype IA IB would show the blood group as AB. This is because of
(a) pleiotropy
(b) co-dominance
(c) segregation
(d) incomplete dominance.
Answer:
(b) co-dominance

69.
ZZ/ZW type of sex determination is seen in
(a) platypus
(b) snails
(c) cockroach
(d) peacock
Answer:
(d) peacock

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

70.
A cross between two tall plants resulted in offspring having few dwarf plants. What would be the genotypes of both the parents?
(a) TT and Tt
(b) Tt and Tt
(c) TT and TT
(d) Tt and It
Answer:
(b) TtandTt

71.
In a dihybrid cross, if you get 9 : 3 : 3 : 1 ratio it denotes that
(a) the alleles of two genes are interacting with each other
(b) it is a multigenic inheritance
(c) it is a case of multiple allelism
(d) the alleles of two genes are segregating independently.
Answer:
(d) the alleles of two genes are segregating independently.

72.
Which of the following will not result in variations among siblings?
(a) Independent assortment of genes
(b) Crossing over
(c) Linkage
(d) Mutation
Answer:
(c) Linkage

73.
Mendel’s Law of independent assortment holds good for genes situated on the
(a) non-homologous chromosomes
(b) homologous chromosomes
(c) extranuclear genetic element
(d) same chromosome.
Answer:
(b) homologous chromosomes

74.
Occasionally, a single gene may express more than one effect. The phenomenon is called
(a) multiple allelism
(b) mosaicism
(c) pleiotropy
(d) polygeny.
Answer:
(c) pleiotropy

75.
In the F2 generation of a Mendelian dihybrid cross the number of phenotypes and genotypes are
(a) phenotypes – 4; genotypes – 16
(b) phenotypes – 9; genotypes – 4
(c) phenotypes – 4; genotypes – 8
(d) phenotypes – 4; genotypes – 9.
Answer:
(d) phenotypes – 4; genotypes – 9.
76. The term “Genetics’ was proposed by:

(A) Mendel

(B) Morgan

(C) Beteson

(D) Johansen

Answer :- (C)
77. What is the number of chromosomes in Down’s syndrome ?

(A) 46

(B) 47

(C) 48

(D) None of these

Answer :- (B)

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation
78. Triticum aestivum is :

(A) Triploid

(B) Tetraploid

(C) Hexaploid

(D) Diploid

Answer :- (C)
79. Tumer’s syndrome will contain how many chromosomes ?

(A) 45

(B) 46

(C) 47

(D) None of these

Answer :- (A)
80. ‘ABO’ blood group in human beings shows :

(A) incomplete dominance

(B) multiple allele

(C) co-dominance

(D) both (B) and (C)

Answer :- (D)

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1
81. Which of the following Mendel’s Law is not universal ?

(A) Law of Dominance

(B) Law of Segregation

(C) Law of Independent Assortment

(D) None of these

Answer :- (C)
82. The phenotypic ratio for F2 generation in Incomplete dominance is :

(A) 3:1

(B) 2 : 2

(C) 1:2:1

(D) None of these

Answer :- (C)

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation
83. Sickle cell is :

(A) An autosomal dominant trait

(B) Occurrence of Sickle like nucleated RBCs.

(C) Change in a single base pair of DNA

(D) None of these

Answer :- (B)
84. Mutations can be induced with

(A) Ethylene

(B) Gamma radiations

(C) Infra-red radiations

(D) IAA

Answer :- (A)
85. Ultimate source of Variations is :

(A) Mitosis

(B) Meiosis

(C) Fertilization

(D) Mutations

Answer :- (D)
86. What is considered as father of genetics ?

(A) Hugo de Vries

(B) Morgan

(C) Mendel

(D) Darwin

Answer :- (C)
87. A person suffering from colour blindness cannot recognise :

(A) red and yellow colours

(B) red and green colours

(C) blue and green colours

(D) none of these

Answer :- (B)

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation
88. Mendel proposed :

(A) law of linkage

(B) 10% energy law

(C) laws of inheritance

(D) none of these

Answer :- (C)
89. How many characters were studied by Mendel ?

(A) Five

(B) Four

(C) Seven

(D) Three

Answer :- (C)
90. Mendel selected :

(A) Gram

(B) Pinus

(C) Tomato

(D) Garden pea

Answer :- (D)
91. Law of segregation is also known as:

(A) Law of dominance

(B) Law of independent assortment

(C) law of purity of gametes

(D) none of these

Answer :- (C)
92. In human blood group AB :

(A) antibodies are present

(B) antibodies are absent

(C) antibody a is present

(D) antibody b is present

Answer :- (B)

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation
93. Loss of Melanin pigment cause for :

(A) Colourblindness

(B) Depigmentation

(C) Phenyl Ketoneuria

(D) Alkaptoneuria

Answer :- (B)
94. Mendal was born in :

(A) 17th century

(B) 18th century

(C) 19th century

(D) 8th century

Answer :- (C)
95. First geneticist/father of genetics was

(A) de Vries

(B) Mendel

(C) Darwin

(D) Morgan

Answer :- (B)
96. An individual with two identical alleles is :

(A) Hybrid

(B) Dominant

(C) Homozygous

(D) Heterozygous

Answer :- (C)

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation
97. ZZ ⁄ ZW type of sex determination is seen in :

(A) platypus

(B) snails

(C) cockroach

(D) peacock

Answer :- (D)
98. Human blood group O has :

(A) antigen absent

(B) antibody absent

(C) antigen present

(D) antibody A present

Answer :- (A)
99. Purine base on DNA molecule has :

(A) A and C

(B) C and T

(C) A and G

(D) none of these

Answer :- (C)
100. How many nitrogen base pairs are present in a complete rotation (twist) of B-DNA:

(A) 5

(B) 10

(C) 15

(D) 20

Answer :- (B)

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

Bihar Board12th Biology Objective Model set 1

12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation
12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation 12th Biology Objective of Principles of Inheritance and Variation

Leave a Reply

Your email address will not be published.